Start proefperiode medicijnen en borstonderzoek

De laatste week is er veel gebeurd.

Ik ben inmiddels begonnen met de proefperiode van de behandeling. Tijdens deze proefperiode slik ik de medicijnen die ervoor zorgen dat mijn eierstokken geen eicellen aanmaken. Alles wordt als het ware even stil gelegd.

Elke avond neem ik drie kleine pilletjes “progynova” in. De  bijsluiter heeft een lijst met bijwerkingen maar gelukkig heb ik nergens last van. Aan het einde van deze week moet ik terug naar Gent voor een echo en een bloedonderzoek. Dat wordt weer even vroeg opstaan en de lange rit in de auto. Dit keer ga ik gezellig met mijn moeder, en omdat ik net terug ben van vakantie kan ik er weer even tegenaan.

Afgelopen week heb ik ook het borstonderzoek gehad in het ziekenhuis. Toch was ik wel een beetje gespannen omdat de dokter wat oneffenheden in mijn rechterborst gevoeld had.

Ik kwam een half uur te vroeg aan in het ziekenhuis maar kreeg geen tijd om me voor te bereiden. Vrijwel meteen werd ik opgeroepen door de verpleegkundige.

Daar stond dan het gewraakte apparaat, ik was voorbereid op het ergste. Al die verhalen die ik inmiddels gehoord had. Het zweet stond in mijn handen.

Verhalen over dat het zo ontzettend veel pijn deed en dat je borst geplet zouden worden tussen twee platen. Ik keek dus niet erg naar het onderzoek uit.

Tot mijn verbazing viel het juist ontzettend mee. Kan het komen omdat ik vrij grote borsten heb? Ik denk eerlijk gezegd wel dat grote borsten een voordeel is bij zo’n onderzoek. Er hoeft minder hard geduwd te worden om een borst tussen twee platen te leggen.

Oké het is geen pretje en je moet echt even rustig blijven, maar na het piepje gaat de machine vanzelf weer ophoog.

Omdat de huisarts iets gevoeld had in mijn borst werd er voor de zekerheid ook een echo gemaakt. Netjes werd ik op een tafel neergelegd en respectvol werden mijn borsten afgedekt met een handdoek. Kijk, deze verpleegkundige weet hoe ze met vrouwen om moet gaan!

De radioloog kwam binnen met de mededeling dat hij de foto’s al beoordeeld had en dat daarop niets te zien was. De echo liet ook geen enkele afwijking zien. Mijn borsten zijn goedgekeurd.

Bij artsen leefde lange tijd het idee dat vrouwen door de hormoonbehandelingen eerder het risico hadden op baarmoeder en borstkanker. Naar ik nu begrepen heb zijn hiervoor geen echte bewijzen gevonden. Tijdens alle behandelingen in het verleden heb ik zoveel hormonen gebruikt, dat het een geruststellend idee is dat er geen gekke dingen aan het groeien zijn.

Zo zijn we ook deze week weer een stapje dichter bij ons grote wonder gekomen……

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.