Groei door turbulentie

Turbulentie

Ik geloof erin dat iedereen met een doel geboren word. Dit gevoel wordt versterkt na 20 jaar turbulentie in mijn leven. Turbulentie in de vorm van verdriet, angst, boosheid, onmacht en het niet kunnen begrijpen waarom dingen lopen zoals ze lopen. Nu ik alle emoties en turbulentie overleefd heb kan ik terug kijken en de groei zien die ik heb doorgemaakt. Van het onzekere verlegen meisje is niet veel meer over. Er zijn niet veel zaken meer die mij nog onderuit kunnen halen. Ik heb het gevoel dat ik elke tegenslag kan overwinnen, het heeft soms even tijd nodig maar elke keer sta ik weer op. De tegenslagen maken mij sterker.

Succes

Dat is DE manier waarop succes tot stand wordt gebracht, elke keer weer opstaan na een verlies. Het verdriet om het verlies van een kindje ligt diep begraven in mijn hart maar toch heb ik na verloop van tijd de keuze gemaakt om van elke dag te genieten. Dit leven moet geleefd worden en daar hoort tegenslag ook bij. Als ik zie hoe snel de jaren voorbij glijden, dringt het besef zich steeds meer op dat de laatste dag wel eens dichterbij kan zijn dan je denkt.

Persoonlijke groei

Ik kan me niet voorstellen dat de groei die een mens in een leven doormaakt na de dood verloren gaat. Dat al die energie en moeite voor niets is, dat de opgedane kennis verloren gaat. Vaak heb ik mezelf afgevraagd “waarom ik? Waarom gebeurt dit nu altijd bij mij? Wat heb ik verkeerd gedaan om dit allemaal te verdienen”? Er moet een betekenis zijn al kan ik de betekenis niet zelf zien of begrijpen. Er zijn zoveel dingen die wij als mensen (nog) niet weten.

Eigen geluk

Nu begrijp ik dat het veelal mijn eigen keuzes zijn geweest die tot dit resultaat geleid hebben. Ik maakte destijds geen bewuste keuze voor geluk omdat ik niet bewust leefde, ik deed maar wat. Ik bleef hangen in zaken die niet goed voor mij waren uit angst voor verandering en omdat ik het geluk van een ander boven mijn eigen geluk verkoos. De anderen kregen carte blanche om met mij om te gaan zoals zij het wilden, ik liet me als een weerloos slachtoffer naar de slachtbank brengen.

Angst voor verandering

Voor iedereen die in deze situatie verkeerd kan ik alleen maar zeggen dat een verandering soms een verademing kan zijn en dat de angst voor de verandering groter kan zijn dan de verandering zelf. Pas toen ik mijn leven op zijn kop zette en voor mezelf koos kwam er een beweging de goede kant op. Voor jezelf kiezen is geen daad van egoïsme. Hoe meer je voor je eigen geluk kiest hoe beter je voor een ander kunt zorgen.

De afgelopen 20 jaar voelen voor mij soms aan als verloren jaren. Jaren waarin ik niet echt gelukkig kon zijn, waarin ik voor mijn gevoel heel veel gemist heb. Aan de andere kant vraag ik me serieus af of ik net zo van het leven zou kunnen genieten als ik de afgelopen 20 jaar niet zoveel tegenslagen te verwerken had gekregen?

Reizen algemeen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.