Hooggevoelig en prikkels

Hooggevoelig en prikkels in je woonomgeving

Onze woonomgeving wordt gekenmerkt door de vele prikkels die je elke dag moet verwerken. Terwijl ik dit schrijf keft het hondje van de achterburen aan een stuk door. Mijn vriend is al eens naar de achterburen gelopen en heeft gevraagd of dit niet anders kan? Hij kreeg het volgende onbevredigende antwoord “het is het hondje van mijn dochter waar ik af en toe op moet passen, ik weet ook niet hoe ik hem stil krijg?”

Karcherterreur

In de zomer kennen we hier, in de aansluitende tuinen, iets wat ik het ‘karcherterreur’ noem. Juist op de eerste mooie dagen van het jaar, als je net met een heerlijk wijntje in de tuin plaatsneemt, vinden de omliggende bewoners het een goed idee om hun tuin te Karcheren. Met een onmiskenbaar gebrom van de Kärcher, het liefste zonder borstel (want dan doe je er extra lang over), wordt secuur elk tuintje in mijn woonomgeving spik en span gemaakt. Natuurlijk doen wij ook trouw aan deze traditie mee. Wellicht is het een idee om een Karcherdag te organiseren, alleen op deze dag is het toegestaan de Karcher uit de schuur te halen

Waar is het nog stil?

Waar in onze omgeving is het nog stil? Waar we vroeger een kroeg of een buurthuis afhuurden voor een feestje, zetten we tegenwoordig een grote witte tent in onze achtertuin. Tot diep in de nacht feesten met harde muziek, want tja de buren hebben vorige week ook een feestje gehad. De grens van aanvaardbaar geluid wordt steeds verder verschoven.

Soms zou ik wel willen verhuizen naar een meer landelijke omgeving om niet meer gebombardeerd te worden met de dagelijkse prikkels. In deze woonomgeving waar het drukker en drukker word vind ik het niet zo gek dat mensen prikkelbaarder zijn.

In Zaandam krijgen we er een nieuwe chocolade-attractie bij,  Schiphol wil zijn vluchten uitbreiden en de Zaanse Schans https://www.dezaanseschans.nl/ is booming met de vele toeristen en de campers bij het station.

Spaans benauwd kan het krijgen van de mensenmassa’s om me heen. Van de drukte op de weg, in de stad en zelfs op het strand.

Zuurpruim

Oké, ik realiseer me dat ik als een zuurpruim klink. Dat ik in onze moderne samenleving moet leren omgaan met de hoeveelheid aan prikkels. Dat het geven en nemen is en dat een ander soms ook last van mij zal hebben. Maar toch? Hoe gezond zijn al die prikkels eigenlijk voor je? Leven we niet met teveel mensen op elkaar? Al die prikkels kunnen soms wel eens teveel worden dan ervaar ik prikkelstress. Mensen die net als ik hooggevoelig zijn weten precies waar ik het over heb. Het liefste wil je jezelf terug trekken op een hoge berg in de natuur om de stilte te horen.

Ineens is het stil, het hondje is weer naar binnen. Voor even zijn we verlost van het gekef. Hoe oud worden die kleine hondjes eigenlijk?

Reizen algemeen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.