Groot, groter, grootst

Vandaag mochten we ons weer melden in het AMC. Dit keer stond er een groei-echo en een gesprek met de arts op de planning.

We waren toch wel een klein beetje gespannen, want hoe groot zou Nico (werknaam) zijn? Was hij weer teveel gegroeid of loopt hij nu meer in de pas met de overige baby’s in Nederland?

De afgelopen week heb ik minder energie dan de afgelopen weken maar Nico laat juist meer van zich voelen en zien. Terwijl ik mezelf door de dag sleep schopt hij er lustig op los daarbinnen. Over zijn energie hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. Door een trap tegen mijn nieren en een rechtse op mijn blaas schiet ik omhoog in mijn stoel. Tjonge jonge een talentje voor Taekwondo woont in mijn buik.

De echo

Dit keer hadden we een zeer ervaren echoscopiste. Aan de ene kant een voordeel want zij drukt niet hard op mijn buik maar aan de andere kant was zij wel heel snel klaar met de echo. Binnen een mum van tijd was alles opgemeten en rolden de resultaten uit de computer.

Normaal gesproken zou Nico bij deze termijn ongeveer 1500 gram mogen wegen. Onthou dat getal even! Want nadat het hoofdje, bovenbeentje en omtrek van zijn buikje gemeten waren  bleek ons kleine ventje niet zo klein te zijn. 97% van de kindjes bij deze termijn zijn kleiner dan Nico en dan gaat het hier vooral om zijn buikje. Nico weegt waarschijnlijk 2100 gram! Wauw dat is echt een groot verschil met een gemiddeld kindje.

Rene schiet vrijwel direct in de “jij moet toch minder suiker gaan gebruiken modus”. Jeetje, dit kan toch niet komen doordat ik wat meer hang heb naar chocolade? Dagelijks heb ik tegenwoordig behoefte aan twee en soms drie maar nooit meer dan vier stukjes chocolade.

Bij de dokter val ik met de deur in huis. “Is het feit dat ons kindje te zwaar is en wijten aan mijn eetpatroon? Moet ik echt op een suikerarm dieet?”

De dokter geeft aan dat ik inderdaad op moet passen met suiker en dat er volgende week een nieuwe suikertest wordt gedaan. Het zou heel goed zwangerschapsdiabetes kunnen zijn. Ik kijk nu al enorm uit naar de glucosetest, de smaak van de glucose kan ik mezelf nog helder voor de geest halen brrrr.

Wat moet gebeuren moet nu eenmaal gebeuren, ons kindje gaat voor alles. Mijn dieet wordt vandaag nog aangepakt, minder suiker voor mij.

Als de groei van ons kindje doorzet zal ons kindje eerder worden gehaald. Volgens de dokter kan dit tot ‘mechanische problemen’ leiden bij de geboorte, vrij vertaald het geboortekanaal zal dan te klein kunnen zijn. Het kindje kan knel komen te zitten of dingen breken. Een nare gedachte dus!

Volgende week weten we of ik nog mag genieten van mij stukje chocolade of dat ik het de komende tijd bij appels moet gaan houden! Het kan zowiezo geen kwaad om mijn suikerverslaving onder controle te houden.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.