Dreumes in huis geeft chaos

Met een dreumes in huis is het onmogelijk om de boel overdag netjes te houden. Zodra onze zoon van 16 maanden de woonkamer binnenloopt is het binnen 10 minuten een chaos. Het lijkt wel of er een wervelwind door onze woonkamer geraasd is. Door middel van hink stap sprong probeer ik de keuken te bereiken voor mijn eerste kopje koffie van de dag.

Voorheen ruimde ik tussen door nog wel eens wat op, maar langzamerhand ben ik tot het besef gekomen dat dit overeenkomt met het spreekwoordelijke gezegde “dweilen met de kraan open”. Heb ik net keurig alle boekjes onder tafel opgestapeld, trekt hij het stapeltje alweer omver. De wet van de zwaartekracht ontdekken is het leukste spelletje wat een dreumes kent. Alles wat omhoog gaat komt ook weer naar beneden, ontdekt hij. Het één geeft een harde klap op de grond en het andere een zacht plofje. Sommige dingen kunnen stuiteren en andere dingen kunnen dat niet.

Grote kist

In de kamer heb ik een grote kist staan waarin al het speelgoed netjes opgeborgen kan worden. Althans voorheen kon dat nog. Het speelgoed vermenigvuldigd zich inmiddels zo snel dat de grote kist niet meer voldoende is. Naast de kist staat het speelgoed opgestapeld wat te groot is. Een groot speelkleed staat tussen de kast opgerold zodat deze ‘s morgens makkelijk weer neergelegd kan worden. We zijn dus aan het nadenken over hoe we al het speelgoed op een wat nettere manier in onze woonkamer een plekje kunnen geven. In ons huis mag geleefd worden maar dan wel binnen het aanvaardbare.

Kwijt

Als papa en mama kunnen we uren zoet zijn met het zoeken naar spulletjes waarvan we zeker weten dat het er gisteren nog lag. Het is meer dan duidelijk dat het in de handen van onze kleine dreumes terecht is gekomen en hij het dus ergens verstopt heeft. Aan hem vragen waar het is heeft nog geen zin want dat begrijpt hij niet. Onze nieuwe mantra is dan ook “denk als een dreumes, waar kan hij geweest zijn”? Hij kan dingen in de prullenbak gestopt hebben omdat de klep zo mooi open en dicht kan. Zelfs achter de bank en in de convectorput vinden we onze geliefde spulletjes en speelgoed terug.

Vandaag heb ik lang lopen zoeken naar een missende schoen van Niek, deze vond ik uiteindelijk in een lade in de woonkamer. ‘Laat geen belangrijke spullen meer rondslingeren want je bent het kwijt’, zeggen we nu vaak tegen elkaar. Het zal je gebeuren dat je naar je werk moet en je sleutels zijn in de prullenbak gedeponeerd? Of je mobiele telefoon ligt in de waterbak van de hond.

Chihuahua

Onze chihuahua heeft het niet zo op kleine kindjes. Misschien komt het omdat Niek zwaarder is dan zij. Maar zodra er lekkers uitgedeeld wordt is zij er als de kippen bij. Waar Niek loopt met een cracker daar vallen kruimels en als ze geluk heeft gooit hij de helft van zijn cracker op de grond. Zo onopvallend mogelijk volgt ze Niek overal de kamer door. Stiekem komt ze af en toe dichterbij, als de dood dat hij haar te pakken krijgt.

Avondritueel

René en ik hebben een avondritueel om alles weer aan kant te krijgen. De een stopt Niek in bad en de ander ruimt de keuken en de woonkamer op. Als we na onze dagelijkse taak op de bank neervallen en rond kijken in een opgeruimde kamer, dan kunnen we samen eindelijk ontspannen. We genieten van de chaos en onze kleine dreumes, maar je leert de rust tijdens zijn dutjes en in de avonduren des te meer te waarderen.

Zelfs de hondjes lijken zich in de avonduren meer te ontspannen, met een zucht laten ze zichzelf vallen in hun mandjes. Het was weer een vermoeiende maar gezellige dag!

Reizen algemeen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.