Bijna diabetes

Diabetes

Tijdens de zwangerschap van Niek werd er zwangerschapsdiabetes bij mij geconstateerd (mijn oude blog Dus toch zwangerschapssuiker). Van de internist kreeg ik daarom een handig meetapparaatje om zelf mijn bloedsuikerwaarde te bepalen. Het was de bedoeling dat ik rond de 6 mmol zou blijven.

Meten na mijn zwangerschap

Na mijn zwangerschap heb ik een verhoogd risico op het ontwikkelen van ouderdomsdiabetes. Omdat ik lichtelijk tot zwaar suikerverslaafd ben, vermoed ik dat ik ooit aan de beurt zal komen.

Soms meet ik daarom nog wel eens mijn bloedsuikerwaarde op een nuchtere maag. Zo ook een paar weken geleden. Het apparaatje telt langzaam af van 5 naar 0. Tot mijn afgrijzen zie ik het cijfer 10 op het beeldscherm verschijnen. Jeetje, dat is best een hoge waarde op een nuchtere maag. Zie je wel toch, diabetes, concludeer ik.

Meteen schiet ik in zak en as. Nu moet ik op dieet, geen wijntje, geen chocolade en toch maar eens wat gaan doen met de adviezen van de diëtist van vorig jaar. Zie je nou wel dat krijg je ervan als je geen gebakje kan laten staan, waarom heb ik niet vaker nee gezegd? Zo kan ik natuurlijk nooit meer gezond oud worden met Rene. Rene die sportiever is als sportief, die zelfs een marathon weet uit te lopen. Het uitzicht wordt steeds donkerder voor mijn gevoel.

Vanaf nu is het klaar, toch meer fruit eten en nog meer proberen te bewegen. Terug naar een sportief en gezond leven. Ik weet nog niet precies hoe, maar hier in huis gaan er dingen veranderen!

Ik sta mezelf zielig in de spiegel aan te kijken als er ineens een enorme tl-lamp boven mijn hoofd gaat branden. Natuurlijk stomkop, ik heb krentenbrood in mijn handen gehad voordat ik ging testen en heb daarna mijn handen niet gewassen! Krentenbrood is zoet, er heeft dus suiker op mijn vingers gezeten, vandaar die hoge uitslag. Eureka!

Tutje die ik ook ben, bijna was ik op dieet gegaan maar dat is gelukkig nu niet meer nodig. In een opperbest humeur strooi ik chocoladehagelslag op mijn brood, tja we moeten natuurlijk wel nog een beetje blijven genieten toch?

Reizen algemeen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.